Cara Nak Buat Cucur Udang
Satukan kesemua bahan-bahan di atas dalam 1 bekas atau besen. 3 hingga 4 senduk tepung gandum.
Cucur Udang Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam Youtube
Antaranya cucur manis dan cucur bawang.
. Cara membuat adunan cucur. Resepi Cucur Jagung Udang Yang Paling Mudah Nak Buat Tak Renyah Dan Sangat Enak Di Makan Panas-Panas. Ditambah pula cucur udang yang dibuat rangup elok diluar dan lembut didalam setiap gigitan terasa udangnya.
Mudah je sebenarnya nak buat cucur udang ni. Kalau nak perap kurang dari 3 jam pun boleh tapi tak berapa sedap cucur jadi keras. Walaupun ianya mudah resipi kali ini tetap istimewa bagi saya.
Cara buat cucur udang tak serap minyak. Zaman tu kuih masih lagi 20 sen seketul dan kalau pulut udang ni pula 40 sen sebatang. Masukkan semua bahan kecuali udang ke dalam mangkuk bersama gandum.
Harini nak kongsi satu resipi yang mudah saja. Goreng hingga masak dan siap. Barulah bentuk cucur tu cantik.
Panaskan dan goreng dalam minyak yang banyak. Cucur Udang Geragau Sekali Makan Nak Lagi. Jika ingin cucur rasa pedas boleh tambahkan cili merah besar yang.
Kalau dulu siap kena bahagi sama rata lagi kalau tidak mesti ada yang makan lebih sorok-sorok. 2 batang jagung manis. Kalau nak rasa nikmat makan cucur udang pastikan korang beli udang yang fresh.
Bila buat sendiri nak letak banyak mana udang pun tidak ada masalah. Biarkan selama ½ jam atau adunan naik. Jangan biarkan adunan terlalu lama kerana masa menggoreng kuih akan menyerap minyak terlalu banyak nanti.
Cara buat cucur udang. Rezeki Nak Merasa Peniaga Sedih Penat Buka Kedai Untuk Meniaga Tapi Akhir Sekali. Canaikan doh bawang dan marjerin yang dipotong tadi secara berasingan.
Letakkan sedikit minyak atas pelapik supaya doh tak melekat. Kalau beli diluar udang yang diletak setiap cucur seekor sahaja pasti rasanya tidak memuaskan. 1 biji bawang besar dihiris nipis.
Garam Secukup rasa. Gebu di dalam rangup diluar. Bila makan je minyak je.
Cukup rasa Masam manis dan pedas. Dulu-dulu kalau lepas balik sekolah selalu abah bawakan saya dan adik beradik beli kuih untuk minum petang. Cicah pula dengan sos cili cair.
Yang tu cuma guna 3 bahan je. Biasanya nak buat cucur udang ni masalah besar dia cucur kita tu selalu serap minyak. Semua tahu kan nak buat cucur udang ni kena celup adunan guna senduk.
Jom Kita Belajar Cara Buat Cekodok Durian Enak Makan Panas-Panas. Letakkan udang seekor dan goyang-goyangkan adunan cucur sehingga ia tertanggal dari senduk. Tapi kali ni macam syok juga buat cekodok kentang ni.
Campurkan semua bahan kemudian perap selama 3 jam. Masukkan taugeh kuchai dan lobak merah. Dalam resepi ni dicampurkan ikan bilis dan juga beberapa jenis sayuran yang sedap dan wangi untuk menambahkan lagi rasa.
CARA PENYEDIAAN CUCUR UDANG. Sekarang tak payah nak berebut lagi. Campurkan je semua bahan lepastu perap selama 3 jam.
Cili merah 5 biji di blender. Cara membuat kerupuk udang kanji. Kalau nak perap kurang dari 3 jam pun boleh je tapi nanti tak berapa sedap dia jadi keras.
Kalau makan panas-panas memang sedap lahaiiii. Ada teknik untuk mendapatkan hasil cucur udang yang ranggup jom follow resepi dibawah. Kalau cucur udang yang serap minyak susah nak makan waktu panas-panas.
Hanya perapkan sahaja adunan kerana kita tidak guna baking powder. Biasanya kalau buat cucur saya bancuh adunan ikut suka tetapi kali ni saya gunakan resipi hasil perkongsian di Facebook. Cara buat cucur udang sedap dan rangup.
Alahai kenapa orang jual keropok lekor takde kat pasar malam hari ni. Masukkan kesemua bahan ni ke dalam mangkuk kecuali air panas mendidih dan gaulkannnya sekata. Tambah air dan adun.
Ni la rahsia dia kembung tapi tak serap minyak perap kan je sebab kita tak guna baking powder tau. Takde bawang daun sup atau lada hitam. Kalau nak perap kurang dari 3 jam pun boleh tetapi nanti cucur udang jadi tak berapa sedap dan keras.
1Campurkan semua bahan kemudian sebatikan. Perap dalam 30 minit. Cucur Udang Geragau Sekali Makan Nak Lagi.
Di tambah pula sos homemade. Tapi hanya kentang semata. Bawang putih 10 ulas di blender.
Cucur udang ni kalau dapat buat hidangan minum petang memang sedap. Cili kering segenggam di blender. Gaul rata dan biarkan selama 30 minit.
Rendam senduk dalam minyak panas kemudian tuangkan adunan cucur. Untuk sayuran yang digunakan tu boleh tambah lagi jika suka makan sayuran. Mengenai bahan tambahan cucur ikut selera anda nak masukkan bahan apa.
Inilah rahsia Cucur Udang jadi kembung tapi tak serap minyak. Lain orang lain cara masaknya. Coq udang ni saya buat bila ada tempahan.
Untuk mendapatkan keranggupan cucur udang agak rumit sedikit jika silap cucur udang akan berminyak bila dimakan. Resepi sudah saya sediakan. Ada yang suka masukkan lobak merah bersama.
Sos Istimewa Cucur Udang. Bahan-bahan yang perlu disediakan. Boleh la buat diwaktu sarapan atau makan petang.
Dulu pernah makan cekodok kentang. Kalau suka sayur banyak boleh tambah lagi masa nak goreng nanti. Setiap orang ada cara masing-masing untuk menyediakannya.
Cucur udang atau Coq udang cara saya seikhlasnya. Kena toskan minyak dan sejukkan dahulu. Dapat pula cucur udang yang rangup dan lembut bila cicah dengan sos cili pedas dan manis lagilah memikat selera.
Tepung gandum 12kg Tepung beras 2 tbsp Bawang besar 1 labu potong dadu. Perap selama 3 jam. Terpulang kepada selera kita dan keluarga.
Ada beberapa kali juga saya cuba buat cekodok guna air panas.
Cucur Udang Rangup Diluar Lembut Di Dalam Youtube
Cucur Udang Rangup Bersama Sos Pencicah Sukatan Cawan Dan Gram Beserta Tips Untuk Menggoreng Youtube
No comments for "Cara Nak Buat Cucur Udang"
Post a Comment